Følg os på Facebook
Bramslev bakker
Naturoplevelser // Steder // Bramslev bakker

Bramslev bakker fotograferet af Kaj Bolvig Hansen

Fra P-pladsen ved Restaurant Bramslev Bakker er der en imponerende udsigt over Mariager Fjords dramatiske istids skabte landskab. Bakkerne og de stejle skråninger med hårdføre enebærbuske, gør området til noget helt særligt.

Du kan både gå og køre i bil helt ned til fjorden, og parkeringspladsen ved restauranten er desuden udgangspunkt for flere vandrestier, som tager dig med rundt i et af Danmarks smukkeste naturområder. 

Download kort og pjece over Bramselv Bakker her!

Se kort og beskrivelser af vandreruterne i området:

Bramslev Bakker gul rute - 4 km

Panoramaruten - 10 km

 

Enebær 

Hvis du tager til Bramslev Bakker, så prøv engang at finde en Enebær busk med bær. Busken har både grønne og blåsorte bær på samme tid. Det er fordi bærrene ikke bliver modne samme år som de dannes. Et gammelt ordsprog siger, at hvis enens bær modnes på samme tid, så er dommedag nær.

Helt tilbage fra gammel tid har man brugt bærrene og også selve planten til både magi og medicin. I oldtiden anså man enen som hellig, den måtte ikke fældes. Men det var ikke kun i Danmark, at man udnyttede enens mange egenskaber – de gamle ægyptere brugte den i deres tempelrøgelse. I det hele taget har afbrænding af enekviste haft stor betydning i flere kulturer førhen. Røgen kunne holde trolddom væk og samtidig rense luften.

Det mest berømte produkt med enebær er nok gin eller genever som drikken kaldes i Holland – det var i øvrigt her den blev opfundet i 1700-tallet af en kemiker ved navn Sylvius.

Har du selv fået lyst til at prøve at lave noget med enebær. Så husk kun at plukke de modne bær. Der skal ikke mange bær til at give smag til en gryderet. Du skal have lidt flere, hvis du vil lave en kryddersnaps – til gengæld må bærrene ikke trække for længe i brændevinen.

Og husk så lige aldrig at have hat på når du plukker enebær – som det gamle ordsprog siger: ”For hylden bøjer man sig, for enen tager man hatten af.” Gør det hellere, man ved jo aldrig.

 

Sådan finder du vej!

I Valsgård drejes fra mod Krogen og Bramslev Bakker. Efter et par kilometer er der et skilt der viser fra til Bramslev Bakker. Her følges vejen til du ikke kan komme længere - nu står du på toppen af Bramslev Bakker. 

  1. Bramslev Bakker: Fredet og meget smukt naturområde ved fjorden med vandrestier, udsigtspunkter og bademuligheder. Parkering på stedet. Læs mere her

Rold Skov Natur- og Kulturcenter | Østergade 21 | 9510 Arden | Tlf: 23 33 50 88 | projektleder@roldskov.info                      
Degn Grafisk reklamebureau